Imatranajon lauantai näytti moottoriurheilun molemmat puolet

 

Davey Todd vei nimiinsä Imatranajon ensimmäisen IRRC Superbike -luokan kilpailun. Kuva: Markku Sikiö.


Imatranajon ensimmäinen kilpailupäivä tarjosi mainiota moottoriurheiluviihdettä, jolle varjonsa langetti päivän päätteeksi sattunut vakava onnettomuus.

Imatralla aamu valkeni märkänä ja vaikka ajoittainen sade olikin pääosin minimaalista, ei rata päässyt kuivumaan koko päivänä. Lisäksi ennen aloitusta radalla havaittiin öljyä, joten aikataulua siirrettiin 30 minuuttia radan puhdistamisen vuoksi.

Aamu aloitettiin IRRC Supersport -luokan ensimmäisellä aika-ajolla. Muiden tunnustellessa rataa, siirtyi Pauli Pekkanen ylivoimaiseen kärkeen. Session puolivälissä Laurent Hoffmann kellotti toiseksi nopeimman ajan. Myös Pierre Yves Bian pääsi hyvään vauhtiin ja nousi ohi Hoffmannin. Neljäs oli Matthieu Lagrive neljäs ja viides Felix Nässi.
Laurent Hoffmann palasi kakkospaikalle ja nousi noin sekunnin päähän Pekkasesta. Myös Sami Penna paransi ja ajoi neljänneksi nopeimman ajan. Pierre Yves Bian kaatui session loppuvaiheessa ja Lagrive onnistui nostamaan itsensä toiselle sijalle.

Seuraavaksi ajettiin ICGP-luokan ensimmäinen aika-ajo. Stefan Tennstadt aloitti kärjessä selvällä erolla Colin Sleighiin ja Richard Peers-Jonesiin. Pasi Huomanen nousi kärkeen hetkeksi, mutta ratavarikolla suoritettujen säätötoimien jälkeen Peter Linden syrjäytti hänet kärkipaikalta. Lindenin pyörä kuitenkin hyytyi heti hänet kärkeen nostaneen kierroksen jälkeen Vuoksen suoran päähän.

IRRC Superbike -luokan ensimmäisen aika-ajon kärjessä aloitti Pauli Pekkanen. Toiseksi nopein oli Davey Todd ja kolmannelle sijalle itsensä taisteli hyvään vauhtiin noussut Lukas Maurer. Session lopussa Davey Todd kellotti nopeimman ajan. Kuivuva rata nopeutui ja viimeisillä kierroksilla kärkisijat vaihtuivat todella tiheään tahtiin. Lopulta Toddin jälkeen nopeimmat olivat Marko Rättö ja Pekkanen.

Sivuvaunujen ensimmäisessä aika-ajossa Pekka Päivärinta ja Jussi Veräväinen olivat ylivoimaisesti kärjessä. Session loppuvaiheessa Tero Manninen ja Timo Karttiala nousivat toiselle sijalle. Heidän jälkeensä seuraavat Helmut Lingen/Kim Friman, Markku Artiola/Kasper Arokivi, Estelle Leblond/Bryan Tracey ja Petri Virtanen/Arto Pöyhönen olivat kierrosajoissaan varsin lähellä toisiaan.

Open SBK/STK -luokan nopeimmat olivat Pauli Pekkanen ja Sami Penna. Kolmannella sijalla ajoi Matthui Lagrive. Neljänneksi nopeimman Juha Kallion pyörä hyytyi radan varteen, ja varikolla havaittiin moottorin vaurioituneen. Kallion jäljessä Anssi Koski ja Christian Schmitz kävivät kovaa kamppailua viidennestä sijasta, ja etevämmäksi lopulta osoittautui Schmitz.

Open Superbike -luokan ensimmäisen aika-ajon aloitti räväkimmin Marko Rättö, mutta Danny Webb jätti hänet pian toiseksi. Radan jälleen kuivuessa ajat paranivat jälleen, ja Marko Rättö kiilasi itsensä selvällä erolla kärkeen.

IRRC Supersport -luokan toisessa aika-ajossa kärkeen ampaisivat Felix Nässi ja Matthieu Lagrive, myös Anssi Koski aloitti hyvässä vauhdissa. Pauli Pekkanen nosti itsensä kärkeen aika-ajon puolivälissä ja juuri ruutulipun alta ehtinyt Sami Penna ajoi itsensä viimeisellä kierroksella toiseksi.
Yhdistetyissä ajoissa nopeimmat olivat Pekkanen, Penna, Nässi, Lagrive, Koski ja Ilja Caljouw.

ICGP-luokan toisen aika-ajon alussa kärkeen nousi Colin Sleigh, kolmas oli Stefan Tennstadt. Ensimmäisen aika-ajon kärkimies ja Ian Simpson kärsivät teknisistä murheista ja viettivät pitkään ratavarikolla. Session edetessä Timo Paavilainen nosti itsensä ensin kolmanneksi, pian toiseksi ja lopulta kärkeen.
ICGP-luokan kaksi ensimmäistä lähtöriviä miehittivät Timo Paavilainen, Colin Sleigh, Jean Paul Lecointe, Pasi Huomanen, Stefan Tennstadt ja Pekka Orjatsalo.

IRRC Superbike -luokan toiseen aika-ajoon Davey Todd ja Danny Webb lähtivät välikelin renkailla, muilla oli allaan sadekumit. Alussa kärkeen nousi Pauli Pekkanen, mutta vauhtiaan nostaneet Davey Todd ja Danny Webb pääsivät ensin kärkivauhtiin ja pian Pekkasen ohi. Didier Grams täräytti itsensä aivan session loppuvaiheissa toiseksi. Davey Todd kärsi viimeistä kierrostaan ajaessaan moottoririkon.
Yhdistettyjen aikojen perusteella kahden ensimmäisen lähtörivin miehittivät Davey Todd, Didier Grams, Danny Webb, Pauli Pekkanen, Marko Rättö ja Erno Kostamo.

Sivuvaunujen toisen aika-ajon alussa Tero Manninen ja Timo Karttiala nousivat niukasti kärkeen. Päivärinnan ja Veräväisen sivuvaunuun vaihdettiin varikolla kuivan kelin renkaita ja radalle päästyään pari ajoi selvästi nopeimman kierroksen. Vimeisellä kierroksella pari Manninen/Karttiala ajoi kovan ajan ja nousi aivan kärkiparin kantaan.
Yhdistettyjen aikojen perusteella kaksi ensimmäistä riviä muodostavat Pekka Päivärinta ja Jussi Veräväinen, Tero Manninen ja Timo Karttiala, Timo Kallio ja Jere Nuppola sekä Estelle Leblond ja Bryan Tracey.

Kilpailulähdöt aloitti IRRC Supersport -luokka, joka tarjosikin moottoriurheiluviihdettä parhaimmillaan. Sami Penna otti hyvän startin, mutta Pauli Pekkanen onnistui siitä huolimatta pitämään kärkipaikkansa. Penna joutui antautumaan myös Matthieu Lagrievelle. Pekkanen kaatui ensimmäisellä kierroksella kärkipaikalta. Penna ja Lagrive kävivät kärjessä hyvää kamppailua ja Anssi Koski nousi kolmanneksi. Takaa nousi myös Laurent Hoffmann, joka nousi aina kärkeen asti. Penna ja Lagrive jatkoivat kamppailuaan Hoffmannin takana, mutta Penna ajautui ulos radalta ajovirheen seurauksena ja joutui keskeyttämään.
Kärjessä Hoffmann ja Lagrive kävivät kovaa taistelua, mutta myös Felix Nässi teki hurjaa nousua kohti kärkeä ja kellotti kilpailun nopeimpia kierrosaikoja. Pian Nässi nousikin Kosken ohi ja alkoi ajaa kiinni kärkeä Koski kannoillaan. Laghrive onnistui ohittamaan Hoffmannin ja myös Nässi pääsi kuittaamaan itsensä toiselle sijalle viimeisellä kierroksella. Hoffmann onnistui sen sijaan säilyttämään kolmannen tilansa hiuksenhienolla erolla Koskeen.

Dramatiikkaa tarjoili myös seuraavaksi ajettu klassikkopyörien ICGP-luokan ensimmäinen kilpailu. Timo Paavilainen starttasi paalulta väkevästi ja näytti ajavan vastustamattomasti karkuun Colin Sleighiä ja Jean Paul Lecointea. Aiemmin nopeuttaan väläytellyt Peter Linden nousi Paavilaisen perässä ajaneen joukon kärkeen ja alkoi ajaa Paavilaista kiinni. Lindenin ja Lecointen vauhti kasvoi kasvamistaan kilpailun loppua kohden, kun taas Paavilaisen kierrosajat alkoivat heiketä. Sleigh ei hänkään pysynyt kärkikuljettajien vauhdissa. Ensin Linden siirtyi kärkeen ohi Paavilaisen, ja pian Paavi joutui myös Lecointein ja Stefan Tennstadtin ohittamaksi. Paavilainen keskeyttikin yhdeksännen kierroksen täyttyessä varikolle.
Tennstadt jatkoi nousuaan kohti kärkeä, jossa myös Linden kärsi teknisistä ongelmista. Tennstadt, Lecointe ja Pasi Huomanen ohittivat Lindenin, joka rullaili pyörä sammuneena maaliin neljännellä sijalla.

IRRC Superbike -luokan ensimmäisen kilpailun alla koko päivän kestänyt tihku muuttui sateeksi. Kärkeen ampaisi Davey Todd perässään Danny Webb, Pauli Pekkanen ja Erno Kostamo. Kostamo nousi toisen kierroksen alussa jo toiselle sijalle ja onnistui painostuksen jälkeen ohittamaan Toddin kolmannen kierroksen alussa. Kostamon kamppaillessa Toddin kanssa, onnistui Marko Rättö nostamaan itsensä kärkikaksikon tuntumaan. Hetken kamppailun jälkeen Rättö saikin ohitettua Kostamon ja alkoi ajamaan kiinni Toddia. Myös Webb oli noussut Kostamon kantaan, mutta kärkinelikon ero seuraaviin oli jo pitkä. Toddin ajovirheen seurauksena Rättö pääsi iskuetäisyydelle, mutta kilpailu keskeytettiin kuudennen kierroksen jälkeen vakavan onnettomuuden seurauksena.

Päivän viimeiseksi kaavailtu sivuvaunujen kilpailulähtö peruttiin heikentyneiden olosuhteiden vuoksi.

Lauantain tuloksia löytyy Imatranajon internet-sivulta.

Nopeuden ja turvallisuuden takaa webStage - Teknologia & Design © online.fi